Skip to main content
invest in estonia

Chatbot

Естонія пропонує безпечну тимчасову домівку для українців

ІНВЕСТ ЕСТОНІЯ (Invest Estonia) І РОБОТА В ЕСТОНІЇ (Work in Estonia) допомагають українцям у пошуку безпечної тимчасової домівки, роботи та місця для бізнесу в Естонії.

Естонія вітає українських людей, які були змушені бігти з України, щоб знайти безпечний тимчасовий притулок в Естонії. Естонія допомагає українцям знайти житло, роботу, медичну допомогу, дитячий садочок і школу в Естонії на термін що буде потрібний. Бізнес-компаніям допомагають тимчасово переїхати з метою забезпечення безперервності бізнесу, якщо того вимагає ситуація в Україні.

Урядове агентство Естонії, ІНВЕСТ ЕСТОНІЯ, разом із своїм підрозділом РОБОТА В ЕСТОНІЇ (Work in Estonia), запустило інформаційний сайт з відповідями на запитання для українських біженців англійською та українською мовою відносно в’їзду та перебування на території Естонії впродовж війни в Україні. Сторінка буде постійно оновлюватися.

Крім того, ми можемо допомогти відносно персонального консультування людей і бізнесу. Контакти радників можуть бути знайдені на нашому веб-сайті #westandwithukraine.

Віза не потрібна

Усі українські громадяни можуть в’їжджати в Естонію без візи. Для перетину естонського кордону, українці повинні мати дійсний документ для перетину кордону, паспорт громадянина.

Українських дітей, які прибувають до Естонії, зустрічають з плюшевим ведмедиком на кордоні. Зустріч організує Естонське міністерство поліції і прикордонної охорони.

 

Відповідно до рішення Європейської комісії, людям, які біжать від війни в Україні, у найкоротші терміни буде наданий автоматичний тимчасовий захист в країнах Європейського Союзу на термін до трьох років, включаючи проживання та доступ до зайнятості та соціальної допомоги. Естонія додатково пропонує безкоштовну освіту в школах і дитячий садочках для малюків.

Житло

Рада з питань біженців Естонії (Estonian Refugee Council) намітила коротко- та довгострокові варіанти надання житла для українських біженців з можливістю проживання безкоштовно або з мінімальними витратами. Розміщення організовано в основному в естонських містах, в тому числі у готелях, квартирах, приватних будинках та при необхідності – у гуртожитках.

Робота

Українські громадяни, які прибули до Естонії з наявністю або без візи мають право на роботу в Естонії за умов реєстрації короткочасного працевлаштування з ініціативи роботодавця. Оскільки українські робітники мають дуже позитивну репутацію в Естонії, та за наявності більш 11500 вакантних посад в Естонії, труднощів у пошуку роботи виникати не повинно. Для пошуку роботи в Естонії, українці можуть відвідати спеціальну сторінку Естонського агентства з працевлаштування.

Європейський Союз прийняв директиву, щоб надати усім українцям, які біжать від війни 24.02 статусу тимчасового міжнародного захисту, з дозволом на тимчасове проживання на протязі одного року в Естонії та можливістю вийти на ринок праці на тих же умовах, що і громадяни Естонії. Ця директива була тільки що прийнята та інформація швидко змінюється, так що ви можете стежити за цим на веб-сайті www.kriis.ee/en або через наші канали Work in Estonia.

Безкоштовна школа і дитячий садочок

Щоб гарантувати можливість українськім матерям піти на роботу в Естонії без припинення виховання дітей, Естонія пропонує безперервну освіту для всіх українських дітей які прибули до Естонії. Лиина Керсна, міністр освіти і науки Естонії, наголосила що майже 40 відсотків українських біженців, які прибули до Естонії, ймовірно, є неповнолітніми і повинні бути забезпечені доступністю до освіти. Освіта в Естонії є безкоштовною, а витрати на надання освіти компенсуються Естонією.

«Кожна дитина має можливість ходити до школи. Також у співпраці з приватним сектором ми будемо створювати можливості для них як проводити свій вільний час», – наголосив Михайло Колварт, мер Таллінна. Згідно Колварту, Таллінн планує створити особливий проект – школу для навчання усіх українських дітей, незалежно від віку.

На додаток до Таллінну, інші міста Естонії також готові допомогти українцям у питаннях, пов’язаних з навчанням, житлом і роботою.

Медична допомога

Оскільки охорона здоров’я є одним з основних прав людини, невідкладна медична допомога забезпечується для всіх осіб, які перебувають в Естонії у випадку тяжкої або загрозливої життю проблеми зі здоров’ям – навіть якщо людина, яка приїхала, ще не має безпосередньої правової основи для перебування в Естонії. Медична допомога в Естонії є безкоштовною для всіх.

Бізнес

Інвест Естонія (Invest Estonia) призупинила всі іноземні інвестиційні проекти в Росії і Білорусі.

Інвест Естонія разом з Міжнародним домом Естонії забезпечує повну підтримку та персонального консультанта з питань переміщення бізнесу для усіх українських компаній, якім необхідно перемістити свій бізнес до Естонії. Ваш особистий консультант відносно безперервності бізнесу зв’яжет вас з усіма місцевими постачальниками послуг та підтримає у пошуку офісних приміщень, місця життя, школи та дитячих садочків, а при необхідності – організує транспорт з українського кордону до Естонії.

Стартап Естонія (Startup Estonia) продовжує програму видачі віз для засновників бізнесу та обдарованих людей які хочуть працювати в естонських стартапах. Заявки на отримання стартап-віз від громадян України оброблюються у прискореному режимі, результати, як правило, готові на протязі 1-2 днів.

Упродовж останніх трьох років Україна була однією з головних цільових країн програми електронного резидентства (e-Residency). Естонія в підсумку має більш ніж 5100 електронних українських резидентів, які заснували близько 1600 компаній в Естонії. Програма електронного резидентства і естонське суспільство включаючи 90000+ електронних резидентів підтримують українських резидентів поширюючи інформацію, у тому числі інформацію що стосується Естонських компаній, заснованих українськими електронними резидентами. Програма електронного резидентства продовжує прийом заяв на отримання електронного резидентства від українських громадян, хоча зараз картки електронного резидентства не можуть бути випущені у Естонському посольстві у Києві.

Заявки на отримання електронного резидентства від російських і білоруських громадян зараз не приймаються, а видача карток електронного резидентства у посольствах Естонії у Москві і Мінську припинено.

Портал РОБОТА В ЕСТОНІЇ оперативно розповсюджує офіційну і важливу інформацію до працедавців, а також до українців і нашого суспільства. Естонський Міжнародний Дім (Estonian International House) у Таллінні обслуговує українців у пріоритеті.

Читайте нашу сторінку запитань і відповідей для українських біженців 👉 тут.

News & events

Need more information?

Need more information?

What is it like to run a business in Estonia? How to benefit from the e-solutions and the efficiency of our business culture? What are the opportunities in specific sectors? Who to partner up with?

The Estonian Investment Agency’s team is happy to help you via its complimentary e-Consulting service, organize online or offline follow-up events such as virtual investment visits and guide you through the fairly simple process of investing in Estonia.

Request e-consulting